Jak wiesz, bardzo cenię sobie wygodę w kuchni, dlatego też uwielbiam przepisy jednogarnkowe. Dosłownie jednogarnkowe! Chyba dlatego tak bardzo polubiłam CookGo – wymienne płytki, duża powierzchnia, nieprzywierające powłoki i możliwość przygotowania naraz mięsa, pieczonych ziemniaków i grillowanych warzyw. Dla mnie rewelacja – tym bardziej, że sprzęt spokojnie zabierzesz ze sobą na wakacje na kempingu, do babci na wieś, choć zapewniam, że w letnie dni najczęściej będzie lądował… na tarasie lub balkonie. Bo cóż jest lepszego, niż gotowanie na powietrzu, kiedy pogoda dopisuje?
I dziś mam dla Ciebie aż 5 rewelacyjnych przepisów na dania, jakie w mig wyczarujesz w CookGo. Wszystkie pochodzą z dedykowanej książki kucharskiej, jaką możesz kupić razem ze sprzętem. Ok, z moimi drobnymi uwagami – ale wiesz jak to jest, ile gospodyń, tyle pomysłów na to samo danie
Tu przeczytasz recenzje CooKGo
No to co, lecimy z tym!
1. Placuszki z bananem i truskawkami
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 mały banan,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- truskawki,
- miód.
Wykonanie:
- składniki oprócz truskawek i miodu zblenduj, odstaw na 5 minut.
- usmaż placuszki, ja smaże pod przykryciem,
- posyp owocami, polej miodem, posyp cukrem pudrem.
2. Mini klopsiki faszerowane mozzarellą
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego,
- 10 kulek mini mozzarella,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 cebuli,
- przyprawy.
Wykonanie:
- mięso wymieszaj z mąką, przyprawami, jajkiem, cebulą.
- formuj kuleczki, nadziewaj mozzarellą,
- smaż kulki na suchej patelni lub z odrobiną oleju.
Pamiętaj o specjalnym kodzie rabatowym – z „COOKBLOG” dostajesz aż 100 zł zniżki w sklepie BlendyGo!
3. Grillowane chlebki naan
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka pietruszki,
- przyprawy.
Wykonanie:
- oliwę wymieszaj z czosnkiem, przyprawami i pietruszką,
- mąkę, mleko, jogurt i jajko wymieszaj i wyrób ciasto,
- podziel na 4-6 części, rozwałkuj, grilluj,
- gotowe polej oliwą.
4. Placuszki z cukinii z sosem koperkowym
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 marchewka,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- olej,
- Ząbek czosnku,
- 4 łyżki jogurtu,
- Łyżka koperku,
- Sól i pieprz.
Wykonanie:
- jogurt wymieszaj z przetartym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
- Cukinie i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posiekaj cebulę, dodaj mąkę, jajko i przyprawy,
- Usmaż małe placki i podawaj z sosem.
5. Makaron z krewetkami na maśle czosnkowym
Składniki:
- 100 g ugotowanego makarony spaghetti,
- 150 g mrożonych krewetek,
- 3 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- Natka pietruszki,
- Sól i pieprz,
- Ewentualnie parmezan.
Wykonanie:
- Na maśle podsmaż krewetki, po około minucie z każdej strony, dodaj przyprawy i przetarty przez praskę czosnek, a następnie makaron.
- Posyp pietruszką. I parmezanem.
Polecam z całego serducha – zwłaszcza, jeśli lubisz nagrywać to, co gotujesz. Nie musisz kupować specjalnej płyty na garnek czy patelnię. Tutaj masz wszystko w jednym miejscu. Nie dość, że funkcjonalne, to jeszcze genialnie wygląda!
Jeśli szukasz inspiracji do gotowania, w sklepie znajdziesz bardzo fajną książkę z przepisami. Jest ich tam 50, a te przygotowane tutaj przeze mnie, pochodzą właśnie z niej. Wiele jest jednogarnkowych, co jest ogromną oszczędnością czasu i energii
Kupując CookGo pamiętaj o specjalnym kodzie rabatowym – z „COOKBLOG” dostajesz aż 100 zł w sklepie BlendyGo!
*Materiał powstał we współpracy z marką BlendyGo.