Obiady na cały tydzień – przepisy.

Jadłospisy na cały tydzień, robicie? Ja tak, zwłaszcza kiedy wiem, że szykuje się ciężki tydzień. Taki jadłospis pozwala mi zrobić zakupy na cały tydzień, a także wstępnie coś przygotować wcześniej. Dzięki temu oszczędzam ogrom czasu i pieniędzy. Jadłospis, jaki przygotowałam dla Was na dziś, jest bardzo prosty, pyszny, zdrowy i niewymagający zbyt wielu czasu na przygotowania.

Jadłospis: obiady na tydzień

Pyzy z mięsem z sosem pieczarkowym

Pyzy:

  1. Ugotowane ziemniaki, u mnie ok 500 g na 4 osoby.
  2. Robimy tak, jak kluski śląskie. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dzielimy w garnku na 4 części. Jedną część wyjmujemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Dosypujemy wyjętą część. Dodajemy jajko, sól. Wyrabiamy ciasto.
  3. Nadzienie: u mnie to zawsze pokrojone i przyprawione mięso z rosołu lub z pieczeni z dnia poprzedniego.
  4. Bierzemy porcję ciasta, spłaszczamy na dłoni, dodajemy na środek łyżeczkę nadzienia, sklejamy kluskę.
  5. Ja gotuję je tak, jak moja mama: do gotującej się wody wrzucam kluski. Po zagotowaniu wlewam pół szklanki zimnej wody – i tak zagotowuje 3 razy. Gotowe.

Sos pieczarkowy:

  1. 20 sztuk pieczarek obieram, kroję w plastry. przysmażam na łyżce masła.
  2. Dolewam szklankę bulionu i pół szklanki śmietany 36%. Zagotowuję, redukuję sos. Doprawiam.

Zupa gulaszowa

Jest pyszna, sycąca, można ją odgrzać drugiego dnia, zabrać do pracy.

Składniki:

  • 800 g mięsa np. schabu lub szynki wieprzowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1-2 duże cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki przyprawy np. do kebabu, mięsa mielonego, kuchni włoskiej, do grilla. Jakie lubicie, można je też pomieszać,
  • duża papryka lub dwie,
  • garść włoszczyzny,
  • duży pomidor,
  • 4 łyżeczki przecieru,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól i pieprz,
  • bulion naturalny lub kostka rosołowa,
  • 2 jajka,
  • średni ziemniak,
  • mąka pszenna.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozpuszczamy masło (na średnim ogniu), dodajemy mięso i przyprawy (grill, kebab itp). Podsmażamy ok 5 – 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w piórka cebule i poszatkowany czosnek. Całość smażymy jeszcze 5 minut.
  2. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki paprykę, garść włoszczyzny (może być mrożona) i pokrojonego w małe cząstki pomidora (bez skórki). Podsmażamy ok 5 – 10 minut.
  3. Dodajemy 4 łyżeczki przecieru – podsmażamy ok 2-3 minut.
  4. Dolewamy bulion lub wodę z kostką rosołową – tak do 3/4 garnka.
  5. Całość gotujemy przynajmniej godzinę na małym ogniu.
  6. W czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy kluseczki. Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niego dwa roztrzepane jajka i 3-4 łyżki mąki lub więcej. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Kiedy zupa jest ugotowana i doprawiona, pora na ugotowanie kluseczek. Małą łyżeczką deserową nakładamy ciasto i wrzucamy je do gotującej się zupa. Po wrzuceniu wszystkich kluseczek gotujemy je ok 5 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, przykrywamy zupę i odstawiamy na 1-2 godziny. Zupa w tym czasie zgęstnieje. Będzie doskonała 🙂

Naleśniki z mascarpone smażone na maśle cynamonowym

Robię je często na kolację. Ale i na obiad, kiedy mamy sycącą zupę na pierwsze danie, wtedy na drugie wlatują te naleśniki 🙂

Naleśniki:

  1. Dobrze mieszamy: 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. szczyptę proszku do pieczenia, 1 szklankę mleka, 2 szklanki wody gazowanej.
  2. Smażymy naleśniki.
  3. Każdego naleśnika smarujemy mascarpone (ja nie dodaje do niego śmietany ani cukru), składamy w kopertę.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Kiedy się rozpuści, dodajemy pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki cukru waniliowego oraz łyżeczkę cukru. Smażymy naleśniki na małym ogniu kilka minut, aż się lekko zarumienią.

Grillowane piersi z kurczaka z ziemniakami i warzywami

Ten obiad zawsze się sprawdza. Dodatki – według uznania. Ja dodaję takie warzywa, jakie akurat mam – sezonowe lub mrożone.

Kurczak:

  1. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, dodajemy łyżkę oleju. Odstawiamy na chwilę.
  2. Rozgrzewamy grillową patelnię, grillujemy mięso po ok 4 minuty z każdej strony.

Dodatki:

  1. Ziemniaki gotujemy, pieczemy w piekarniku lub przysmażamy ugotowane.
  2. Warzywa sezonowe grillujemy razem z mięsem, mrożone gotujemy lub podajemy z surówką.

Biała kiełbasa w białym winie

Danie idealne na imprezy rodzinne, ale i na obiad. Można przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

  • 500 g białych kiełbasek
  • 200 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 duże czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 puszki białej fasoli z zalewą
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml białego, wytrwanego wina
  • 2 łyżki rozmarynu i 2 łyżki tymianku

Kiełbaski w białym winie:

  1. Kiełbaski nacinamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Wyjmujemy z patelni.
  2. Na patelnię dodajemy boczek, smażymy kilka minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek.
  3. Kiedy się wszystko podsmaży, dodajemy fasolę, bulion i wino. Oraz przyprawy. Od chwili zagotowania gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin.

Kasza z warzywami i serem Halloumi

Bardzo lubię to danie, bo jest lekkie.

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur lub innej ulubionej,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 duże, czerwone cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • żółta papryka,
  • 2,5 szklanki bulionu,
  • ser Halloumi.

Wykonanie:

  1. Pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka, czosnek w plastry, paprykę w kostkę. Warzywa grillujemy na łyżce oliwy.
  2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy kaszę, lekko rumienimy ją. Zalewamy bulionem, dodajemy warzywa. Od chwili zagotowania gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. W razie konieczności dolewamy bulionu.
  3. Ser Halloumi kroimy w plastry, grillujemy na patelni.
  4. Ja robię jeszcze do tego tzatziki: Ścieram na tarce o grubych oczkach zielonego ogórka, 2 duże ząbki czosnku. Dodaję do tego duży jogurt naturalny, sól, pieprz oraz łyżkę koperku.
  5. Gotową kaszę wykładam na talerze, podaję z serem Halloumi i tzatzikami.

Wszystkie dania przygotowałam w garnkach marki Florina, to ich seria Oslo. Do wymiany garnków szykowałam się dość długo – i oto są! Jeśli też zastanawiacie się nad nowym kompletem garnków, dobrych garnków, w rozsądnej cenie – polecam te, które my mamy. Są odporne na wysokie temperatury, nic się nie przypala i bardzo łatwo się je myje – nie trzeba niczego skrobać. Do garnków dołączone są sylikonowe nakładki na rączki – kiedy się nagrzeją, wystarczy nałożyć nakładkę i przenosić garnki bez konieczności używania rękawic kuchennych. To bardzo wygodne rozwiązanie.

Co ważne, powierzchnia garnków i patelni nagrzewa się równomiernie. Czy to ważne? Szalenie! Kotlety smażą się równo 🙂 Troszkę się śmieję, ale nie raz miałam sytuację, że środek patelni przypalał placki, a po bokach były jeszcze surowe. Tutaj tego problemu nie ma.

W skład moich garnków wchodzą:

  • Patelnia aluminiowa Florina Oslo 24 cm
  • Patelnia aluminiowa Florina Oslo 20 cm
  • Patelnia aluminiowa Florina Oslo 28 cm
  • Patelnia aluminiowa grillowa Florina Oslo 28×28 cm
  • Patelnia aluminiowa wysoka Florina Oslo 28 cm
  • Patelnia do naleśników aluminiowa Florina Oslo 24 cm
  • Rondel aluminiowy Florina Oslo 18 cm 1,9 l
  • Garnek aluminiowy Florina Oslo 20 cm 2,8 l
  • Garnek aluminiowy Florina Oslo 24 cm 4,3 l
  • Garnek aluminiowy Florina Oslo 28 cm 6,7 l

 

 


Materiał powstał we współpracy z marką FLORINA