Jadłospisy na cały tydzień, robicie? Ja tak, zwłaszcza kiedy wiem, że szykuje się ciężki tydzień. Taki jadłospis pozwala mi zrobić zakupy na cały tydzień, a także wstępnie coś przygotować wcześniej. Dzięki temu oszczędzam ogrom czasu i pieniędzy. Jadłospis, jaki przygotowałam dla Was na dziś, jest bardzo prosty, pyszny, zdrowy i niewymagający zbyt wielu czasu na przygotowania.
Jadłospis: obiady na tydzień
Pyzy z mięsem z sosem pieczarkowym
Pyzy:
- Ugotowane ziemniaki, u mnie ok 500 g na 4 osoby.
- Robimy tak, jak kluski śląskie. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dzielimy w garnku na 4 części. Jedną część wyjmujemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Dosypujemy wyjętą część. Dodajemy jajko, sól. Wyrabiamy ciasto.
- Nadzienie: u mnie to zawsze pokrojone i przyprawione mięso z rosołu lub z pieczeni z dnia poprzedniego.
- Bierzemy porcję ciasta, spłaszczamy na dłoni, dodajemy na środek łyżeczkę nadzienia, sklejamy kluskę.
- Ja gotuję je tak, jak moja mama: do gotującej się wody wrzucam kluski. Po zagotowaniu wlewam pół szklanki zimnej wody – i tak zagotowuje 3 razy. Gotowe.
Sos pieczarkowy:
- 20 sztuk pieczarek obieram, kroję w plastry. przysmażam na łyżce masła.
- Dolewam szklankę bulionu i pół szklanki śmietany 36%. Zagotowuję, redukuję sos. Doprawiam.
Zupa gulaszowa
Jest pyszna, sycąca, można ją odgrzać drugiego dnia, zabrać do pracy.
Składniki:
- 800 g mięsa np. schabu lub szynki wieprzowej,
- 2 łyżki masła,
- 1-2 duże cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki przyprawy np. do kebabu, mięsa mielonego, kuchni włoskiej, do grilla. Jakie lubicie, można je też pomieszać,
- duża papryka lub dwie,
- garść włoszczyzny,
- duży pomidor,
- 4 łyżeczki przecieru,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- sól i pieprz,
- bulion naturalny lub kostka rosołowa,
- 2 jajka,
- średni ziemniak,
- mąka pszenna.
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozpuszczamy masło (na średnim ogniu), dodajemy mięso i przyprawy (grill, kebab itp). Podsmażamy ok 5 – 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w piórka cebule i poszatkowany czosnek. Całość smażymy jeszcze 5 minut.
- Dodajemy pokrojoną w duże kawałki paprykę, garść włoszczyzny (może być mrożona) i pokrojonego w małe cząstki pomidora (bez skórki). Podsmażamy ok 5 – 10 minut.
- Dodajemy 4 łyżeczki przecieru – podsmażamy ok 2-3 minut.
- Dolewamy bulion lub wodę z kostką rosołową – tak do 3/4 garnka.
- Całość gotujemy przynajmniej godzinę na małym ogniu.
- W czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy kluseczki. Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niego dwa roztrzepane jajka i 3-4 łyżki mąki lub więcej. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Kiedy zupa jest ugotowana i doprawiona, pora na ugotowanie kluseczek. Małą łyżeczką deserową nakładamy ciasto i wrzucamy je do gotującej się zupa. Po wrzuceniu wszystkich kluseczek gotujemy je ok 5 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, przykrywamy zupę i odstawiamy na 1-2 godziny. Zupa w tym czasie zgęstnieje. Będzie doskonała
Naleśniki z mascarpone smażone na maśle cynamonowym
Robię je często na kolację. Ale i na obiad, kiedy mamy sycącą zupę na pierwsze danie, wtedy na drugie wlatują te naleśniki 🙂
Naleśniki:
- Dobrze mieszamy: 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. szczyptę proszku do pieczenia, 1 szklankę mleka, 2 szklanki wody gazowanej.
- Smażymy naleśniki.
- Każdego naleśnika smarujemy mascarpone (ja nie dodaje do niego śmietany ani cukru), składamy w kopertę.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Kiedy się rozpuści, dodajemy pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki cukru waniliowego oraz łyżeczkę cukru. Smażymy naleśniki na małym ogniu kilka minut, aż się lekko zarumienią.
Grillowane piersi z kurczaka z ziemniakami i warzywami
Ten obiad zawsze się sprawdza. Dodatki – według uznania. Ja dodaję takie warzywa, jakie akurat mam – sezonowe lub mrożone.
Kurczak:
- Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, dodajemy łyżkę oleju. Odstawiamy na chwilę.
- Rozgrzewamy grillową patelnię, grillujemy mięso po ok 4 minuty z każdej strony.
Dodatki:
- Ziemniaki gotujemy, pieczemy w piekarniku lub przysmażamy ugotowane.
- Warzywa sezonowe grillujemy razem z mięsem, mrożone gotujemy lub podajemy z surówką.
Biała kiełbasa w białym winie
Danie idealne na imprezy rodzinne, ale i na obiad. Można przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
- 500 g białych kiełbasek
- 200 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 duże czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 puszki białej fasoli z zalewą
- 500 ml bulionu
- 250 ml białego, wytrwanego wina
- 2 łyżki rozmarynu i 2 łyżki tymianku
Kiełbaski w białym winie:
- Kiełbaski nacinamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Wyjmujemy z patelni.
- Na patelnię dodajemy boczek, smażymy kilka minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek.
- Kiedy się wszystko podsmaży, dodajemy fasolę, bulion i wino. Oraz przyprawy. Od chwili zagotowania gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin.
Kasza z warzywami i serem Halloumi
Bardzo lubię to danie, bo jest lekkie.
Składniki:
- 200 g kaszy bulgur lub innej ulubionej,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 2 duże, czerwone cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- żółta papryka,
- 2,5 szklanki bulionu,
- ser Halloumi.
Wykonanie:
- Pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka, czosnek w plastry, paprykę w kostkę. Warzywa grillujemy na łyżce oliwy.
- W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy kaszę, lekko rumienimy ją. Zalewamy bulionem, dodajemy warzywa. Od chwili zagotowania gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. W razie konieczności dolewamy bulionu.
- Ser Halloumi kroimy w plastry, grillujemy na patelni.
- Ja robię jeszcze do tego tzatziki: Ścieram na tarce o grubych oczkach zielonego ogórka, 2 duże ząbki czosnku. Dodaję do tego duży jogurt naturalny, sól, pieprz oraz łyżkę koperku.
- Gotową kaszę wykładam na talerze, podaję z serem Halloumi i tzatzikami.
Wszystkie dania przygotowałam w garnkach marki Florina, to ich seria Oslo. Do wymiany garnków szykowałam się dość długo – i oto są! Jeśli też zastanawiacie się nad nowym kompletem garnków, dobrych garnków, w rozsądnej cenie – polecam te, które my mamy. Są odporne na wysokie temperatury, nic się nie przypala i bardzo łatwo się je myje – nie trzeba niczego skrobać. Do garnków dołączone są sylikonowe nakładki na rączki – kiedy się nagrzeją, wystarczy nałożyć nakładkę i przenosić garnki bez konieczności używania rękawic kuchennych. To bardzo wygodne rozwiązanie.
Co ważne, powierzchnia garnków i patelni nagrzewa się równomiernie. Czy to ważne? Szalenie! Kotlety smażą się równo 🙂 Troszkę się śmieję, ale nie raz miałam sytuację, że środek patelni przypalał placki, a po bokach były jeszcze surowe. Tutaj tego problemu nie ma.
W skład moich garnków wchodzą:
- Patelnia aluminiowa Florina Oslo 24 cm
- Patelnia aluminiowa Florina Oslo 20 cm
- Patelnia aluminiowa Florina Oslo 28 cm
- Patelnia aluminiowa grillowa Florina Oslo 28×28 cm
- Patelnia aluminiowa wysoka Florina Oslo 28 cm
- Patelnia do naleśników aluminiowa Florina Oslo 24 cm
- Rondel aluminiowy Florina Oslo 18 cm 1,9 l
- Garnek aluminiowy Florina Oslo 20 cm 2,8 l
- Garnek aluminiowy Florina Oslo 24 cm 4,3 l
- Garnek aluminiowy Florina Oslo 28 cm 6,7 l
Materiał powstał we współpracy z marką FLORINA