Obiady na cały tydzień #3

Obiady na cały tydzień #3

I kolejny jadłospis tygodniowy. Takie planowanie posiłków pozwala mi tak oszczędzać czas, bo się nie zastanawiam co ugotować i pieniądze, bo kupuję to, co wiem, że wykorzystam. Oprócz obiadów, planuję też sobie rzeczy, jakie przygotuję w tygodniu do zjedzenia na śniadanie i kolację. Tak, żeby oprócz kanapki z serem i szynką zjeść jeszcze przynajmniej raz w tygodniu pastę warzywną, śledzie, owsiankę czy jajecznicę. Mój sposób na różnorodność posiłków 🙂

Wiem, że z obiadami jest najwięcej zachodu. Sama staram się tak komponować posiłki, żeby były szybkie, w miarę zdrowe i pożywne. Zupy robię na dwa dni. I dzisiaj przedstawiam Wam sześć propozycji obiadowych.

  1. MAKARON Z WOŁOWINĄ, DYNIĄ i OLIWĄ TRUFLOWĄ

Składniki:

  • ok 350 g makaronu spaghetti,
  • oliwa truflowa,
  • ok 250 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski,
  • ok 300 g dyni bez skórki,
  • garść pestek słonecznika,
  • sól, u mnie ziołowa,
  • 3 ząbki czosnku.

Wykonanie:

  • Makaron gotujemy al dente.
  • Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy na niej 10 minut dynię pokrojoną w małą kostkę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dynię zdejmujemy z patelni, dodajemy oliwę i wrzucamy wołowinę. Smażymy ok 5-6 minut, trzeba sprawdzać, bo wołowina jest kapryśna. Pod koniec dodajemy sól i pestki słonecznika. Dosypujemy dynię. Mieszamy.
  • Całość mieszamy z makaronem i podsmażamy kilka minut.

2. KOTLETY Z KALAFIORA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM I SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Składniki na kotlety:

  • kalafior,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub panieru z ciecierzycy,
  • sól, pieprz, ząbek czosnku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  • kalafiora gotujemy do miękkości, odcedzamy wodę, przeciskamy przez praskę.
  • dodać jajka, przyprawy i tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotleciki.
  • na patelni rozgrzewamy olej (ja często smażę na suchej, wtedy nie obtaczam w bułce tartej) – formujemy kotleciki i albo obtaczamy jej dodatkowo w bułce tartej, albo smażymy bez panierki.

Składniki na surówkę:

  • pół główki małej, białej kapusty,
  • duża marchewka,
  • koperek,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • oliwa.

Wykonanie:

  • kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno kroimy.
  • mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy, dolewamy oliwy.

3. DUSZONE KOTLETY Z CEBULĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I PESTKAMI DYNI

Składniki:

  • 300 g schabu,
  • 6 pomidorów suszonych,
  • garść pestek dyni,
  • dwie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia,
  • oliwa.

Wykonanie:

  • na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • schab kroimy na 3-4 porcje, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  • mięso smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty.
  • kiedy raz przewrócimy mięso, dorzucamy do niego pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pestki dyni. Smażymy często mieszając.
  • dolewamy ok. pół szklanki wody i dusimy kilka minut.

Dodatki:

  • ziemniaki z koperkiem.
  • baby carrots ze słonecznikiem.

4. NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I CYNAMONEM

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka i pół szklanki wody,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  • łączymy składniki, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Lub robicie naleśniki ze swojego ulubionego przepisu. Ja smażę na suchej patelni teflonowej.

Składniki na masę:

  • 250 g białego sera chudego,
  • kubek jogurtu naturalnego lub mały kubek śmietany,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki cukru waniliowego,
  • słodzik: może być cukier puder, cukier brązowy, ksylitol – co lubicie.

Wykonanie:

  • łączymy składniki i smarujemy nimi naleśniki,
  • składamy z koperty lub ruloniki, podajemy z owocami, jogurtem.
  • mój tata je tak: złożony naleśnik w kopertę ląduje na patelni, na której wcześniej rozgrzało się masło, trochę cukru i cynamonu. I to jest pyszne! Smażone, tłuste, ale pyszne 🙂

PS. nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc dodaje takie naleśniki z truskawkami 😀

5. KLOPSIKI Z PIEKARNIKA, KUSKUS I SAŁATKA Z POMIDORÓW

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • pokrojona w kosteczkę cebula,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  • mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich kuleczki, układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  • pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach opcja góra- dół,
  • podajemy z kuskusem (ja zalewam go bulionem).

UWAGA: klopsików robię zawsze więcej i mam obiad na dwa dni. Drugiego dnia dorabiam sos pomidorowy (na oliwie smażę cebulę i czosnek, dolewam zblendowane pomidory z puszki, trochę wody, przyprawiam bazylią i oregano, solą i pieprzem, gotuję kilka minut, dodaję klopsiki, podgrzewam jeszcze 5 minut). Podaję z makaronem lub pieczywem.

6. PIEROGI Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 125 g łososia wędzonego, u mnie na ciepło,
  • pół opakowania fety,
  • czosnek.

Wykonanie:

  • szpinak podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, drobno pokrojonego łososia i pokruszoną fetę.
  • ciasto na pierogi: każdy ma swoje ulubione. Ja robię ostatnio tak: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka gorącej wody, jajko, sól.
  • lepimy pierogi i gotujemy w posolonej wodzie.

 

No dobra, sześć obiadów dla Was – skorzystacie? 🙂