Menu imprezowe – mięsa, sałatki, ciasta, przekąski!

Sylwester tuż-tuż. Robisz w domu domówkę i zastanawiasz się, co podać? Przygotowałam dla Ciebie kilka propozycji na domowe przyjęcie – ciasta, sałatki, mięsa i przekąski. Menu przygotowane jest na ok 25 osób. Przepisy oczywiście szybkie, proste i bajecznie pyszne 🙂

To co, nie przedłużając – oto moje kolejne menu imprezowe. Poprzednie znajdziesz tutaj!

NA SŁODKO:

TORT PIERNIKOWY

CIASTO:

  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (ja dodaje taki tłoczony na zimno),
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 4-5 łyżek ulubionych powideł lub konfitury, czy dżemu.

Można wrzucić wszystkie składniki do miski i miksować do połączenia składników. Ja jednak robię tak: włączam robota kuchennego i po kolei dodaje składniki, w kolejności jak napisałam. Czyli zaczynam od utarcia jajek z cukrem i tak dalej. Ciasto wylewam do dwóch małych tortownic 16 cm średnicy – jak nie macie, możecie upiec na dużej, prostokątnej blaszce, a potem wyciąć koła. Albo zrobić tort w standardowej tortownicy – wtedy wszystko wlewacie do jednej. Pieczemy ok. 45 minut w 165 stopniach z termoobiegiem.

DODATKI:

  • ulubiona konfitura,
  • masa marcepanowa lub sam marcepan,
  • opakowanie serka sernikowego, u mnie President 350 g,
  • 2 czekolady, u mnie gorzkie, bo genialnie komponują się ze słodkimi bezami,
  • kilka pierników (przepis tutaj), bezy (przepis tutaj), lizaki cukrowe.

WYKONANIE:

  1. Każdy placek tortu kroimy na trzy części.
  2. Przekładamy: placek, konfitura, marcepan. I tak do ostatniego placka.
  3. Dekoracja: cały tort smarujemy serkiem, możecie dodać cukru pudru, jeśli potrzebujecie.
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, można łyżkę masła. Polewamy czekoladą ciasto, delikatnie po brzegach, aby dekoracyjnie spływała.
  5. Dekorujemy piernikami, bezami i lizakami.

 

PIERNIKOWY RENIFER

Składniki:

  • 60 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżki powideł, u mnie śliwkowe z kakao,
  • jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 garści ulubionych, zdrowych musli – u mnie Mixit mieszanka świąteczna, płatki owsiane, cynamonowe, suszone owoce, orzechy, migdały, płatki czekoladowe.

Wykonanie:

  • Ucieramy w mikserze masło z cukrem, dodajemy powidła i jajko.
  • Stopniowo dodajemy pozostałe składniki cały czas ucierając ciasto.
  • Pieczemy w tortownicy 26 cm średnicy, w 180 stopniach opcja góra-dół przez 35 minut.

Dekoracja:

  • Ścinamy zbyt wyrośniętą górę ciasta, aby było płaskie.
  • Rozpuszczamy 2 tabliczki ulubionej czekolady, polewamy na cieście, wyrównujemy.
  • Kiedy czekolada zastygnie, zdejmujemy obręcz tortownicy, kroimy ciasto na 8 kawałków.
  • Robimy oczka z czekoladowych, czerwonych drażetek, oczka z białych+źrenice z rozpuszczonej czekolady.
  • Rogi robimy z precelków.

 

ROLADA CZEKOLADOWA Z KREMEM CHAŁWOWYM

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady startej na tarce.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Później dodajemy stopniowo żółtka. Wyłączamy mikser, dodajemy powoli mąkę i pozostałe składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok 12-14 minut w 180 stopniach opcja góra-dół – u mnie największa blaszka, taka na kołacz. Po upieczeniu zawijamy biszkopt w ręcznik i zwijamy w roladę.

Składniki na krem:

  • 250 ml mleka,
  • budyń waniliowy,
  • 100 g masła,
  • chałwa waniliowa 100 g.

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, możecie dodać cukier jeśli potrzebujecie. Odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy chałwę. Na końcu stopniowo dodajemy budyń.

Rozwijamy roladę z ręcznika, smarujemy kremem, zwijamy.

Ja polałam roladę roztopioną czekoladą i posypałam migdałami.

 

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Spód:

  • szklanka malin,
  • galaretka malinowa.

Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja dodałam mrożone maliny – wrzuciłam je do garnka, zalałam wodą i wymieszałam z galaretką. Galaretkę wlewamy do miski, czekamy aż stężeje.

Masa sernika:

  • 350 g sera sernikowego, u mnie President,
  • 250 ml kremówki,
  • odrobina cukru pudru.

Ubijamy kremówkę, dodajemy stopniowo ser i cukier puder. Kilka łyżek wykładamy na zastygniętą galaretkę, resztę odkładamy do lodówki.

Rolada biszkoptowa:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Ubijamy jajka na puch, około 3-4 minut na najwyższych obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Wyłączamy mikser. Stopniowo dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy w 180 stopniach opcja góra-dół przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy w ręcznik. Czekamy aż ostygnie. Następnie rozwijamy roladę, smarujemy ulubionymi powidłami – u mniej śliwkowe z kakao, wyrób mojej mamy. Zwijamy ponownie. Kroimy roladę na porcje i układamy w misce – wokół jak na zdjęciu, a resztę układamy na spodzie.

Środek wypełniamy pozostałą masą sernikową – na górze układamy ulubione ciasteczka.

 

PRZEKĄSKI:

PIEROGI ZBÓJNICKIE PIECZONE

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • jajko,
  • szklanka gorącej wody.

Wyrabiamy ciasto – ja robię wszystko w robocie kuchennym. Czasem trzeba dolać wody. Możecie też przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych (tak na oko, u mnie pół garnka),
  • wysokiej jakości kiełbasa, u mnie robiona przez teścia, domowa – dwie sztuki,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • pół kostki białego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, dużo papryki wędzonej i słodkiej.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z serem. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, cebulkę także. Dodajemy przyprawy. Lepimy pierogi.

Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozkłóconym żółtkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

 

TORTILLE Z SERKIEM CHRZANOWYM

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 2 jajka.

Mieszamy składniki i smażymy naleśniki. Lub robimy je ze swojego ulubionego przepisu.

Każdy naleśnik smarujemy serkiem chrzanowym, kładziemy liść sałaty lodowej i plaster szynki. Zawijamy, kroimy na małe plasterki.

 

TARTALETKI Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI

Składniki na ciasto kruche:

  • szklanka mąki,
  • 50 g masła,
  • żółtko,
  • 50 g śmietany gęstej.

Wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim formy do tartaletek – wcześniej smarujemy je masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.

Składniki na nadzienie:

  • ok. 120 g wędzonego łososia,
  • ok. 220 g ugotowanych ziemniaków,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki koperku,
  • 200 ml śmietanki 18 proc,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz.

Ziemniaki kroimy w kosteczkę, tak samo łososia. Mieszamy z połową drobno pokrojonych pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wypełniamy nadzieniem tartaletki. Śmietanę i jajka mieszamy, zalewamy tartaletki. Na górze układamy po kawałku suszonego pomidora, posypujemy dodatkowo koperkiem. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.

Mi zostało trochę farszu i zalewy – włożyłam je do pojemniczków na tartaletki bez ciasta. Wyszło pysznie 🙂

 

SAŁATKI:

TORTELLINI Z ANANASEM

Składniki:

  • 2 opakowania tortellini, ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,
  • puszka krojonych plastrów ananasa,
  • puszka kukurydzy,
  • dwa pokrojone w talarki pory,
  • ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach,
  • 2-3 łyżki majonezu + 1-2 łyżki soku z ananasa,
  • sól i pieprz.

KUSKUS Z WARZYWAMI

  • 2 opakowania kuskusa, u mnie 200 g,
  • 4 pomidory pokrojone w kostkę,
  • 3 kolory papryk,
  • cebula,
  • cukinia,
  • czosnek,
  • liście bazylii.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy pokrojone papryki, cukinię, cebulę, czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy pomidory, mieszamy. Wyłączamy kuchenkę. Wsypujemy kuskus na patelnię, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy patelnię pokrywką, czekamy ok. 10 minut. Doprawiamy bazylią.

 

GOTOWANE WARZYWA Z MIGDAŁAMI

Ja kupuje albo gotową mrożonkę, albo warzywa osobno – marchewki, kalafiora i brokuły. Gotuję, doprawiam. Posypuję płatkami migdałów. Sałatka fajnie smakuje z sosem tzatziki.

 

MIĘSA:

ŻEBERKA W MIODZIE

Składniki:

  • 2 kg żeberek,
  • Marynata: 10 łyżek keczupu, łyżeczka curry, 5 łyżek miodu, szklanka whisky, łyżeczka: papryki ostrej, słodkiej i wędzonej. Do tego 4 łyżki octu jabłkowego i musztardy.

Wykonanie:

  • Żeberka kroimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
  • Wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego, razem z marynatą. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.
  • Po tym czasie przekładamy żeberka na blachy – aby leżały obok siebie. Pieczemy jeszcze przez ok 50 – 60 minut, co jakiś czas je przewracając. Do zarumienienia się.

 

PIERSI Z KURCZAKA Z WŁOSKIM NADZIENIEM

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka,
  • opakowanie mini mozarelli,
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • kilkanaście liści świeżej bazylii,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, czosnek.

Kurczaki myjemy, robimy w środku kieszonkę. Oprószamy solą i pieprzem. Mozarellę kroimy na 4 części, mieszamy z pomidorkamipokrojonymi w kostkę, pokrojonymi ząbkami czosnku i bazylią. Kurczaki nadziewamy farszem. Obwiązujemy nitką. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy do 3/4 wysokości kurczaków wodą. Zamykamy naczynie. Wstawiamy na godzinę do piekarnika – 180 stopni z termoobiegiem.

 

KEKS Z INDYKA

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z indyka,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 200 g żółtego sera,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz, czosnek.

Kurczaka i pieczarki kroimy w kosteczkę,ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę szatkujemy. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem.

NUGETSY:

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki,
  • Panierka: Mąka, jajka, bułka tarta lub panier z ciecierzycy.

Piersi panierujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach.

 

NADZIEWANY SCHAB

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 2 kiełbasy wysokiej jakości,
  • 4 ogórki kiszone,
  • musztarda,
  • sól i pieprz.

Schab rozcinamy na długą roladę, rozbijamy tłuczkiem. Przyprawimy z dwóch stron. Mięso smarujemy od wewnętrznej strony musztardą. Kiełbasę i ogórki kroimy w kostkę, wysypujemy na musztardę. Mięso zwijamy w roladę. Związujemy nitką. Jeśli jest długie, kroimy na dwie mniejsze rolady. Wkładamy mięso do worka do pieczenia, wlewamy szklankę wody, związujemy worek i pieczemy ok. półtorej godziny w 180 stopniach.

 

NA WIECZÓR:

BARSZCZ Z KROKIETAMI

Wiem, że na idealny barszcz każdy ma swój przepis. U nas barszcz robi moja teściowa, która wcześniej kisi buraki. Obiecuję, podam Wam też tutaj jej przepis, ale zawsze o tym zapominam!

Mogę za to podać przepis na pyszne krokiety!

Składniki na placki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 jajka.

Smażymy naleśniki. Lub ze swojego ulubionego przepisu. Ma wyjść ok 30 placków.

Składniki na farsz:

  • główka kapusty, u mnie ok 2 kg,
  • kilogram mięsa wieprzowego,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • przyprawy,
  • cebula.

Kapustę poszatkować, ugotować do miękkości. Tak samo z kiszoną. Mięso pokroić w małe kawałki, ugotować razem z solą, pieprzem, liściem laurowym i 4 kulkami ziela angielskiego. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Po ostudzeniu kapustę odcisnąć i zemleć w maszynce razem z mięsem i cebulą. Doprawić.

Placki naleśnikowe nadziewać farszem, złożyć. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju lub w piekarniku – ok 30 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.

Smacznego!