Sylwester tuż-tuż. Robisz w domu domówkę i zastanawiasz się, co podać? Przygotowałam dla Ciebie kilka propozycji na domowe przyjęcie – ciasta, sałatki, mięsa i przekąski. Menu przygotowane jest na ok 25 osób. Przepisy oczywiście szybkie, proste i bajecznie pyszne 🙂
To co, nie przedłużając – oto moje kolejne menu imprezowe. Poprzednie znajdziesz tutaj!
A tutaj znajdziesz przepisy na 5 szybkich i absolutnie pięknych ciast
NA SŁODKO:
TORT PIERNIKOWY

CIASTO:
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (ja dodaje taki tłoczony na zimno),
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka sody,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka przyprawy korzennej,
- 4-5 łyżek ulubionych powideł lub konfitury, czy dżemu.
Można wrzucić wszystkie składniki do miski i miksować do połączenia składników. Ja jednak robię tak: włączam robota kuchennego i po kolei dodaje składniki, w kolejności jak napisałam. Czyli zaczynam od utarcia jajek z cukrem i tak dalej. Ciasto wylewam do dwóch małych tortownic 16 cm średnicy – jak nie macie, możecie upiec na dużej, prostokątnej blaszce, a potem wyciąć koła. Albo zrobić tort w standardowej tortownicy – wtedy wszystko wlewacie do jednej. Pieczemy ok. 45 minut w 165 stopniach z termoobiegiem.
DODATKI:
- ulubiona konfitura,
- masa marcepanowa lub sam marcepan,
- opakowanie serka sernikowego, u mnie President 350 g,
- 2 czekolady, u mnie gorzkie, bo genialnie komponują się ze słodkimi bezami,
- kilka pierników (przepis tutaj), bezy (przepis tutaj), lizaki cukrowe.
WYKONANIE:
- Każdy placek tortu kroimy na trzy części.
- Przekładamy na paterze: placek, konfitura, marcepan. I tak do ostatniego placka.
- Dekoracja: cały tort smarujemy serkiem, możecie dodać cukru pudru, jeśli potrzebujecie.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, można łyżkę masła. Polewamy czekoladą ciasto, delikatnie po brzegach, aby dekoracyjnie spływała.
- Dekorujemy piernikami, bezami i lizakami.
PIERNIKOWY RENIFER
Składniki:
- 60 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2-3 łyżki powideł, u mnie śliwkowe z kakao,
- jajko,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 garści ulubionych, zdrowych musli – u mnie Mixit mieszanka świąteczna, płatki owsiane, cynamonowe, suszone owoce, orzechy, migdały, płatki czekoladowe.
Wykonanie:
- Ucieramy w mikserze masło z cukrem, dodajemy powidła i jajko.
- Stopniowo dodajemy pozostałe składniki cały czas ucierając ciasto.
- Pieczemy w tortownicy 26 cm średnicy, w 180 stopniach opcja góra-dół przez 35 minut.
Dekoracja:
- Ścinamy zbyt wyrośniętą górę ciasta, aby było płaskie.
- Rozpuszczamy 2 tabliczki ulubionej czekolady, polewamy na cieście, wyrównujemy.
- Kiedy czekolada zastygnie, zdejmujemy obręcz tortownicy, kroimy ciasto na 8 kawałków.
- Robimy oczka z czekoladowych, czerwonych drażetek, oczka z białych+źrenice z rozpuszczonej czekolady.
- Rogi robimy z precelków.
ROLADA CZEKOLADOWA Z KREMEM CHAŁWOWYM
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 100 g mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- 4 kostki gorzkiej czekolady startej na tarce.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Później dodajemy stopniowo żółtka. Wyłączamy mikser, dodajemy powoli mąkę i pozostałe składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok 12-14 minut w 180 stopniach opcja góra-dół – u mnie największa blaszka, taka na kołacz. Po upieczeniu zawijamy biszkopt w ręcznik i zwijamy w roladę.
Składniki na krem:
- 250 ml mleka,
- budyń waniliowy,
- 100 g masła,
- chałwa waniliowa 100 g.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, możecie dodać cukier jeśli potrzebujecie. Odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy chałwę. Na końcu stopniowo dodajemy budyń.
Rozwijamy roladę z ręcznika, smarujemy kremem, zwijamy.
Ja polałam roladę roztopioną czekoladą i posypałam migdałami.
SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU
Spód:
- szklanka malin,
- galaretka malinowa.
Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja dodałam mrożone maliny – wrzuciłam je do garnka, zalałam wodą i wymieszałam z galaretką. Galaretkę wlewamy do miski, czekamy aż stężeje.
Masa sernika:
- 350 g sera sernikowego, u mnie President,
- 250 ml kremówki,
- odrobina cukru pudru.
Ubijamy kremówkę, dodajemy stopniowo ser i cukier puder. Kilka łyżek wykładamy na zastygniętą galaretkę, resztę odkładamy do lodówki.
Rolada biszkoptowa:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ubijamy jajka na puch, około 3-4 minut na najwyższych obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Wyłączamy mikser. Stopniowo dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy w 180 stopniach opcja góra-dół przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy w ręcznik. Czekamy aż ostygnie. Następnie rozwijamy roladę, smarujemy ulubionymi powidłami – u mniej śliwkowe z kakao, wyrób mojej mamy. Zwijamy ponownie. Kroimy roladę na porcje i układamy w misce – wokół jak na zdjęciu, a resztę układamy na spodzie.
Środek wypełniamy pozostałą masą sernikową – na górze układamy ulubione ciasteczka.
PRZEKĄSKI:
PIEROGI ZBÓJNICKIE PIECZONE
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- jajko,
- szklanka gorącej wody.
Wyrabiamy ciasto – ja robię wszystko w robocie kuchennym. Czasem trzeba dolać wody. Możecie też przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych (tak na oko, u mnie pół garnka),
- wysokiej jakości kiełbasa, u mnie robiona przez teścia, domowa – dwie sztuki,
- 2 cebule,
- czosnek,
- pół kostki białego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, dużo papryki wędzonej i słodkiej.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z serem. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, cebulkę także. Dodajemy przyprawy. Lepimy pierogi.
Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozkłóconym żółtkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
TORTILLE Z SERKIEM CHRZANOWYM
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2,5 szklanki wody,
- 2 jajka.
Mieszamy składniki i smażymy naleśniki. Lub robimy je ze swojego ulubionego przepisu.
Każdy naleśnik smarujemy serkiem chrzanowym, kładziemy liść sałaty lodowej i plaster szynki. Zawijamy, kroimy na małe plasterki.
TARTALETKI Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI
Składniki na ciasto kruche:
- szklanka mąki,
- 50 g masła,
- żółtko,
- 50 g śmietany gęstej.
Wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim formy do tartaletek – wcześniej smarujemy je masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.
Składniki na nadzienie:
- ok. 120 g wędzonego łososia,
- ok. 220 g ugotowanych ziemniaków,
- 10 suszonych pomidorów,
- 2 łyżeczki koperku,
- 200 ml śmietanki 18 proc,
- 2 jajka,
- sól i pieprz.
Ziemniaki kroimy w kosteczkę, tak samo łososia. Mieszamy z połową drobno pokrojonych pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wypełniamy nadzieniem tartaletki. Śmietanę i jajka mieszamy, zalewamy tartaletki. Na górze układamy po kawałku suszonego pomidora, posypujemy dodatkowo koperkiem. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.
Mi zostało trochę farszu i zalewy – włożyłam je do pojemniczków na tartaletki bez ciasta. Wyszło pysznie 🙂
SAŁATKI:
TORTELLINI Z ANANASEM
Składniki:
- 2 opakowania tortellini, ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,
- puszka krojonych plastrów ananasa,
- puszka kukurydzy,
- dwa pokrojone w talarki pory,
- ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach,
- 2-3 łyżki majonezu + 1-2 łyżki soku z ananasa,
- sól i pieprz.
KUSKUS Z WARZYWAMI
- 2 opakowania kuskusa, u mnie 200 g,
- 4 pomidory pokrojone w kostkę,
- 3 kolory papryk,
- cebula,
- cukinia,
- czosnek,
- liście bazylii.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy pokrojone papryki, cukinię, cebulę, czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy pomidory, mieszamy. Wyłączamy kuchenkę. Wsypujemy kuskus na patelnię, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy patelnię pokrywką, czekamy ok. 10 minut. Doprawiamy bazylią.
GOTOWANE WARZYWA Z MIGDAŁAMI
Ja kupuje albo gotową mrożonkę, albo warzywa osobno – marchewki, kalafiora i brokuły. Gotuję, doprawiam. Posypuję płatkami migdałów. Sałatka fajnie smakuje z sosem tzatziki.
MIĘSA:
ŻEBERKA W MIODZIE

Składniki:
- 2 kg żeberek,
- Marynata: 10 łyżek keczupu, łyżeczka curry, 5 łyżek miodu, szklanka whisky, łyżeczka: papryki ostrej, słodkiej i wędzonej. Do tego 4 łyżki octu jabłkowego i musztardy.
Wykonanie:
- Żeberka kroimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
- Wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego, razem z marynatą. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.
- Po tym czasie przekładamy żeberka na blachy – aby leżały obok siebie. Pieczemy jeszcze przez ok 50 – 60 minut, co jakiś czas je przewracając. Do zarumienienia się.
PIERSI Z KURCZAKA Z WŁOSKIM NADZIENIEM
Składniki:
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka,
- opakowanie mini mozarelli,
- słoiczek suszonych pomidorów,
- kilkanaście liści świeżej bazylii,
- oliwa,
- sól, pieprz, czosnek.
Kurczaki myjemy, robimy w środku kieszonkę. Oprószamy solą i pieprzem. Mozarellę kroimy na 4 części, mieszamy z pomidorkamipokrojonymi w kostkę, pokrojonymi ząbkami czosnku i bazylią. Kurczaki nadziewamy farszem. Obwiązujemy nitką. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy do 3/4 wysokości kurczaków wodą. Zamykamy naczynie. Wstawiamy na godzinę do piekarnika – 180 stopni z termoobiegiem.
KEKS Z INDYKA
Składniki:
- 0,5 kg piersi z indyka,
- 0,5 kg pieczarek,
- 200 g żółtego sera,
- 2 cebule,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz, czosnek.
Kurczaka i pieczarki kroimy w kosteczkę,ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę szatkujemy. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem.
NUGETSY:
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki,
- Panierka: Mąka, jajka, bułka tarta lub panier z ciecierzycy.
Piersi panierujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach.
NADZIEWANY SCHAB
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 2 kiełbasy wysokiej jakości,
- 4 ogórki kiszone,
- musztarda,
- sól i pieprz.
Schab rozcinamy na długą roladę, rozbijamy tłuczkiem. Przyprawimy z dwóch stron. Mięso smarujemy od wewnętrznej strony musztardą. Kiełbasę i ogórki kroimy w kostkę, wysypujemy na musztardę. Mięso zwijamy w roladę. Związujemy nitką. Jeśli jest długie, kroimy na dwie mniejsze rolady. Wkładamy mięso do worka do pieczenia, wlewamy szklankę wody, związujemy worek i pieczemy ok. półtorej godziny w 180 stopniach.
NA WIECZÓR:
BARSZCZ Z KROKIETAMI
Wiem, że na idealny barszcz każdy ma swój przepis. U nas barszcz robi moja teściowa, która wcześniej kisi buraki. Obiecuję, podam Wam też tutaj jej przepis, ale zawsze o tym zapominam!
Mogę za to podać przepis na pyszne krokiety!
Składniki na placki:
- 3 szklanki mąki,
- 4 szklanki wody,
- 3 jajka.
Smażymy naleśniki. Lub ze swojego ulubionego przepisu. Ma wyjść ok 30 placków.
Składniki na farsz:
- główka kapusty, u mnie ok 2 kg,
- kilogram mięsa wieprzowego,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- przyprawy,
- cebula.
Kapustę poszatkować, ugotować do miękkości. Tak samo z kiszoną. Mięso pokroić w małe kawałki, ugotować razem z solą, pieprzem, liściem laurowym i 4 kulkami ziela angielskiego. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Po ostudzeniu kapustę odcisnąć i zemleć w maszynce razem z mięsem i cebulą. Doprawić.
Placki naleśnikowe nadziewać farszem, złożyć. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju lub w piekarniku – ok 30 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.
Smacznego!