Jeśli szukacie ciekawego i zdrowego deseru walentynkowego, przychodzę z pomocą! Przygotowanie go jest trochę pracochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Dodatkowo pucharki prezentują się bardzo efektownie, a przewiązane czerwoną wstążką doskonale wprowadzają w walentynkowy klimat. Z podanej porcji wychodzą 4 porcje deseru.
Do przygotowania deseru będziecie potrzebowali:
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 15 daktyli,
- duża łyżka oleju kokosowego,
- 5-6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
- pół opakowania gorzkiej czekolady,
- 15 g masła.
Mus daktylowy:
15 daktyli bez pestek wkładamy do kubeczka i zalewamy gorącą wodą – daktyle powinny być całkowicie przykryte wodą. Po ok. 10-15 minutach, kiedy daktyle zmiękną, przelewamy je razem z wodą do blendera, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i dokładnie miksujemy. Dodajemy płatki owsiane i odstawiamy.
Krem kokosowy:
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. Dodajemy 80 g wiórków kokosowych i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. W pozostałym mleku (pół szklanki) rozpuszczamy budyń i dodajemy do masy kokosowej. Chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladowe serduszka:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy z masłem. Na papierze do pieczenia malujemy masą czekoladową serduszka. Im grubsza warstwa tym ozdoby będą stabilniejsze. Chłodzimy serduszka w lodówce ok. 2 – 3 godzin, aż stwardnieją.
Wykonanie:
Na dno pucharka nakładamy warstwę musu daktylowego, następnie krem kokosowy i znów mus daktylowy. Posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy czekoladowym serduszkiem.
Smacznego!