I kolejny jadłospis tygodniowy. Takie planowanie posiłków pozwala mi tak oszczędzać czas, bo się nie zastanawiam co ugotować i pieniądze, bo kupuję to, co wiem, że wykorzystam. Oprócz obiadów, planuję też sobie rzeczy, jakie przygotuję w tygodniu do zjedzenia na śniadanie i kolację. Tak, żeby oprócz kanapki z serem i szynką zjeść jeszcze przynajmniej raz w tygodniu pastę warzywną, śledzie, owsiankę czy jajecznicę. Mój sposób na różnorodność posiłków 🙂
Wiem, że z obiadami jest najwięcej zachodu. Sama staram się tak komponować posiłki, żeby były szybkie, w miarę zdrowe i pożywne. Zupy robię na dwa dni. I dzisiaj przedstawiam Wam sześć propozycji obiadowych.
- MAKARON Z WOŁOWINĄ, DYNIĄ i OLIWĄ TRUFLOWĄ
Składniki:
- ok 350 g makaronu spaghetti,
- oliwa truflowa,
- ok 250 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski,
- ok 300 g dyni bez skórki,
- garść pestek słonecznika,
- sól, u mnie ziołowa,
- 3 ząbki czosnku.
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy na niej 10 minut dynię pokrojoną w małą kostkę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dynię zdejmujemy z patelni, dodajemy oliwę i wrzucamy wołowinę. Smażymy ok 5-6 minut, trzeba sprawdzać, bo wołowina jest kapryśna. Pod koniec dodajemy sól i pestki słonecznika. Dosypujemy dynię. Mieszamy.
- Całość mieszamy z makaronem i podsmażamy kilka minut.
2. KOTLETY Z KALAFIORA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM I SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Składniki na kotlety:
- kalafior,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki bułki tartej lub panieru z ciecierzycy,
- sól, pieprz, ząbek czosnku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- kalafiora gotujemy do miękkości, odcedzamy wodę, przeciskamy przez praskę.
- dodać jajka, przyprawy i tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotleciki.
- na patelni rozgrzewamy olej (ja często smażę na suchej, wtedy nie obtaczam w bułce tartej) – formujemy kotleciki i albo obtaczamy jej dodatkowo w bułce tartej, albo smażymy bez panierki.
Składniki na surówkę:
- pół główki małej, białej kapusty,
- duża marchewka,
- koperek,
- cebula,
- sól i pieprz,
- oliwa.
Wykonanie:
- kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno kroimy.
- mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy, dolewamy oliwy.
3. DUSZONE KOTLETY Z CEBULĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I PESTKAMI DYNI
Składniki:
- 300 g schabu,
- 6 pomidorów suszonych,
- garść pestek dyni,
- dwie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- bazylia,
- oliwa.
Wykonanie:
- na patelni rozgrzewamy oliwę.
- schab kroimy na 3-4 porcje, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
- mięso smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty.
- kiedy raz przewrócimy mięso, dorzucamy do niego pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pestki dyni. Smażymy często mieszając.
- dolewamy ok. pół szklanki wody i dusimy kilka minut.
Dodatki:
- ziemniaki z koperkiem.
- baby carrots ze słonecznikiem.
4. NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I CYNAMONEM
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka i pół szklanki wody,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- łączymy składniki, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Lub robicie naleśniki ze swojego ulubionego przepisu. Ja smażę na suchej patelni teflonowej.
Składniki na masę:
- 250 g białego sera chudego,
- kubek jogurtu naturalnego lub mały kubek śmietany,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki cukru waniliowego,
- słodzik: może być cukier puder, cukier brązowy, ksylitol – co lubicie.
Wykonanie:
- łączymy składniki i smarujemy nimi naleśniki,
- składamy z koperty lub ruloniki, podajemy z owocami, jogurtem.
- mój tata je tak: złożony naleśnik w kopertę ląduje na patelni, na której wcześniej rozgrzało się masło, trochę cukru i cynamonu. I to jest pyszne! Smażone, tłuste, ale pyszne 🙂
PS. nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc dodaje takie naleśniki z truskawkami 😀
5. KLOPSIKI Z PIEKARNIKA, KUSKUS I SAŁATKA Z POMIDORÓW
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa,
- jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- pokrojona w kosteczkę cebula,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich kuleczki, układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach opcja góra- dół,
- podajemy z kuskusem (ja zalewam go bulionem).
UWAGA: klopsików robię zawsze więcej i mam obiad na dwa dni. Drugiego dnia dorabiam sos pomidorowy (na oliwie smażę cebulę i czosnek, dolewam zblendowane pomidory z puszki, trochę wody, przyprawiam bazylią i oregano, solą i pieprzem, gotuję kilka minut, dodaję klopsiki, podgrzewam jeszcze 5 minut). Podaję z makaronem lub pieczywem.
6. PIEROGI Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I FETĄ
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- 125 g łososia wędzonego, u mnie na ciepło,
- pół opakowania fety,
- czosnek.
Wykonanie:
- szpinak podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, drobno pokrojonego łososia i pokruszoną fetę.
- ciasto na pierogi: każdy ma swoje ulubione. Ja robię ostatnio tak: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka gorącej wody, jajko, sól.
- lepimy pierogi i gotujemy w posolonej wodzie.
No dobra, sześć obiadów dla Was – skorzystacie? 🙂
Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!
TUTAJ
Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!