To ciasto zrobiłam w ramach próby przedświątecznej i powiem Ci, że zanim czekolada zastygła, ciasta już nie było! Jest lekkie, nie za słodkie – choć ilość pyszności na wierzchu idealnie wyrównuje proporcje Gwarantuje, to będzie najpiękniejsze ciasto na Twoim stole! Bo ciasto na Wielkanoc już to do siebie ma, że zachwyca wyglądem – wiosna za oknem, zielone pąki na gałązkach i mnóstwo pastelowych dodatków. Aj, uwielbiam!
Ja zrobiłam to ciasto na Wielkanoc na małej blaszce – ale spokojnie możesz podwoić porcję i wyjdzie Ci ilość dla całej rodziny Choć ja jestem zwolennikiem mniejszych porcji, ale więcej rodzajów :))
Ciasto na Wielkanoc.
Rolada czekoladowa z kremem waniliowo-chałwowym.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka,
- 60 g cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 50 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 2 łyżki mascarpone,
- 50 g chałwy waniliowej,
- łyżka cukru pudru.
Dekoracja:
- czekolada gorzka,
- łyżka masła,
- czekoladowe jajka,
- posypka,
- kwiatu jadalne.
Wykonanie:
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli.
- Dodawaj łyżka po łyżce cukier oraz cukier waniliowym. Miksuj ok 3 minut, aż cukier się rozpuści.
- Dodawaj jedno po drugim żółtkiem, cały czas ubijając mikserem na najwyższych obrotach.
- W miseczce wymieszaj kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
- Wyłącz mikser. Dodawaj do ciasta mieszaninę kakao, mąki i proszku do pieczenia – łyżka po łyżce, cały czas delikatnie mieszając szpatułką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, u mnie mała kwadratowa. Wylej ciasto i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, opcja góra-dół.
- Po wyjęciu ciasto z piekarnika od razu wyłóż je na ręcznik, zdejmij papier i delikatnie zwiń roladę. Poczekaj, aż wystygnie.
- Przygotuj krem. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj mascarpone oraz chałwę.
- Rozłóż roladę, posmaruj kremem, zwiń.
- Czekoladę rozpuść z masłem w mikrofalówce lub kapieli wodnej.
- Polej ciasto czekoladą, udekoruj.
Idealne ciasto na Wielkanoc, prawda?