Ciastko powstało z potrzeby chwili. Jest pyszne! W końcu czekoladowe, a wszystko co czekoladowe musi być przecież pyszne. Jeśli dodamy do tego polewę z gorzkiej czekolady – pełnia szczęścia gwarantowana.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki,
- 170 g cukru,
- 1 duża łyżka kakao,
- 200 g masła,
- 1 żółtko.
Zagniatamy ciasto i wałkujemy na placek grubości ok 3 mm. Wycinamy serca, a mniejszą foremką wydrążamy środki. Przekładamy na blaszkę. Ciastka przecinamy w jednym miejscu i lekko rozsuwamy ciasto, aby powstała kilkumilimetrowa luka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termooobiegiem ok 13-15 minut.
DEKORACJA:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła.
Czekoladę topimy z masłem i dekorujemy nią ciastka. Smacznego!