Ciasteczka waniliowe

Delikatne, kruche ciasteczka. Idealne na świąteczne śniadanie – wyśmienicie smakują z ciepłym mlekiem.

Ciasteczka waniliowe są bardzo delikatne i kruche. Robi się je bardzo szybko. Nie trzeba ich dekorować, wystarczy ozdobić stempelkami. Podaję porcję na ok. 60 – 80 ciasteczek. W końcu kto robi małe porcje na święta 🙂

PRZEPIS:

  • 250 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 8 g cukru waniliowego (małe opakowanie),
  • 250 g mąki pszennej lub trochę więcej.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy z nich kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, a następnie wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka, ozdabiamy stempelkami.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wszystko! Smacznego!

img_8098

img_8097

img_8095

img_8093

img_8074

img_8066

img_8064

img_8063img_8062

img_8061