Delikatne, kruche ciasteczka. Idealne na świąteczne śniadanie – wyśmienicie smakują z ciepłym mlekiem.
Ciasteczka waniliowe są bardzo delikatne i kruche. Robi się je bardzo szybko. Nie trzeba ich dekorować, wystarczy ozdobić stempelkami. Podaję porcję na ok. 60 – 80 ciasteczek. W końcu kto robi małe porcje na święta
PRZEPIS:
- 250 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 8 g cukru waniliowego (małe opakowanie),
- 250 g mąki pszennej lub trochę więcej.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy z nich kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, a następnie wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka, ozdabiamy stempelkami.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wszystko! Smacznego!