A gdyby tak piegi z czekolady?

Jesień zbliża się wielkimi krokami… Sezon na wełniane skarpety, grube swetry i gorącą czekoladą pitą pod kocem uważam za otwarty! A co to byłoby za picie czekolady, bez podjadania ciasteczek? Kiedy jak kiedy, ale jesienią i zimą smakują najlepiej! Dzisiaj proponuję Wam kruchutkie ciasteczka, które genialnie smakują z ciepłym napojem – teraz podgryzam je z kawą. Mniami!

PRZEPIS:

  • 120 g masła,
  • duże jajko,
  • 100 g cukru,
  • pół tabliczki drobno posiekanej czekolady,
  • niecała szklanka dodatków: drobnych płatków owsianych, posiekanych migdałów i orzechów itp.
  • 220 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce – mi wyszło ok. 50 ciasteczek, czyli piekłam na dwa razy. Ciastka pieczemy 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół lub 160 z termoobiegiem.

Pyszności!

IMG_9859

IMG_9857

IMG_9861

IMG_9865