Sernik tarty. Doskonały i już!

Sernik tarty. Doskonały i już!

Nigdy nie przepadałam za sernikami. Przeszkadzało mi to, że najczęściej były ciężkie i gumowe. Choć nie powiem, zdarzały się serniki idealne, kiedy z chęcią sięgałam po dokładkę. Niestety, mi nigdy tak dobre nie wychodziły 🙂 Aż do dnia, kiedy upiekłam sernik tarty…

Przepis na sernik tarty znalazłam w starym zeszycie mamy. Właściwie to znalazłam tam dwa przepisy na ten sam sernik – z każdego coś wyciągnęłam i wyszedł sernik idealny 🙂 Piszę to z pełną świadomością. Puszyste i kremowe nadzienie doskonale współgra z czekoladowym, kruchym spodem.

Przygotowanie sernika jest z pozoru pracochłonne, ponieważ wymaga chłodzenia ciasta przez około godzinę w zamrażalniku. Ale to wszystko! Reszta przebiega szybko i sprawnie. Bo to ciasto jest proste do zrobienia i zaręczam – uda się każdemu! Naprawdę!

PRZEPIS:
(porcja na małą blaszkę, tortownicę lub naczynie żaroodporne)

KRUCHE CIASTO:

– 25 dkg mąki pszennej,
– 12,5 dkg masła,
– 2 płaskie (bardzo płaskie lub jedna pełna) łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 czubata łyżka kakao,
– 1 łyżka gęstej śmietany,
– pół szklanki cukru,
– małe jajko.

Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3. Pakujemy je do dwóch osobnych woreczków i wstawiamy do zamrażalnika na minimum godzinę.

MASA SEROWA:

– 0,5 kg gotowego sera na sernik,
– 15 dkg cukru,
– 3 jajka,
– pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
– 5 dkg masła,
– pół opakowania cukru waniliowego (4g).

Masę serową przygotowuję w robocie kuchennym z obrotową misą – znacznie ułatwia to pracę i przyspiesza ją.

  1. Masło topimy na patelni. UWAGA! Warto je lekko przypalić, dzięki temu sernik nabierze fajnego smaku. Odstawiamy, aby lekko przestygło.
  2. Mieszamy ser, żółtka i cukier oraz cukier waniliowy – wsypujemy wszystko do misy, włączamy mikser i zostawiamy, żeby wszystko dobrze się połączyło.
  3. Po ok. 3-4 minutach wsypujemy budyń waniliowy. Kiedy się dobrze zmiesza z masą, wlewamy roztopione masło.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  5. Wyłączamy mikser. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Większą część zamrożonego ciasta kruchego ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę. Lekko dociskamy.
  2. Wylewamy masę serową.
  3. Na masę ścieramy mniejszą część kruchego ciasta.

Sernik tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

I co, doskonały prawda?

sernik tarty

IMG_7574

 

  • Wygląda pysznie. Choć wole serniki z ciastem u dołu i nafaszerowane rodzynkami;)

    • Karolina Wilk

      dlatego tych wszystkich serników jest tak dużo, żeby każdy wybrał coś dla siebie 🙂 U mnie niestety rodzynki odpadają – nie lubię 🙂