Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Niech nie zmyli Was nazwa „sałatka”. Można podać ją na imprezie do mięsa, można też zaserwować ją jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa. Jest sycąca, bardzo. I smaczna, bardzo.

Przepis dostałam od ciocia. Troszeczkę go zmodyfikowałam, ale podam Wam dwie wersje jej przygotowania. Najlepiej sami sprawdźcie, co Wam bardziej smakuje. Będziecie mieć dwie kolacje z głowy 🙂

PRZEPIS 1:

– 4 pomidory,
– pół sałaty lodowej,
– pół puszki czerwonej fasoli,
– pół puszki kukurydzy,
– sos meksykański,
– przyprawa do gyrosa, potraw meksykańskich lub do grilla,
– 250 g mięsa mielonego,
– mały kubek gęstej śmietany,
– chipsy nachos,
– ser żółty.

  1. Pomidory kroimy w dużą kostkę, sałatę szatkujemy.
    2. Mięso mielone podsmażamy z dodatkiem przyprawy, dodajemy sos meksykański, kukurydzę i fasolę. Smażymy ok. 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
    3. W misce układamy kolejno:
    – pomidory,
    – sałata lodowa,
    – sos mięsny,
    – śmietana,
    – starty żółty ser,
    – chipsy.

PRZEPIS 2:

– pół sałaty lodowej,
– pół puszki kukurydzy,
– pół puszki czerwonej fasoli,
– puszka pomidorów krojonych,
– 250 g mięsa mielonego,
– przyprawa do gyrosa,  potraw meksykańskich lub do grilla,
– po połówce papryki czerwonej, zielonej i żółtej,
– mały kubek śmietany,
– starty żółty ser,
– chipsy nachos.

  1. Sałatę lodową szatkujemy.
    2. Mięso posypujemy przyprawą, podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy pomidory z puszki i drobno pokrojone papryki. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
    3. W misce układamy kolejno:
    – kukurydzę,
    – czerwoną fasolę,
    – sałatę lodową,
    – mięso z sosem,
    – śmietanę,
    – żółty ser,
    – chipsy nachos.

Smacznego!