Pieczeń w kruchym cieście

Pieczeń w kruchym cieście

Dziś upiekłam  tę pieczeń przed południem i nie skłamię jeśli napiszę, że do wieczora zniknie w całości, akurat jak wrócę z angielskiego. Jest absolutnie fantastyczna, pachnie wędzonką, ciasto jest niesamowicie kruche, a smakuje tak, że ochy i achy tutaj nie wystarczą! Pamiętajcie tylko o jednej rzeczy – koniecznie użyjcie szynki i kiełbasy wysokiej jakości, od tego zależy smak pieczeni. A, zapomniałam o najważniejszym – pieczeń robi się dosłownie w 10 minut! No plus pieczenie rzecz jasna!

CIASTO:

  • 35 dkg mąki pszennej,
  • 20 dkg masła lub margaryny,
  • jajko,
  • łyżka stołowa gęstej śmietany,
  • sól do smaku.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulkę, wkładamy do woreczka i do lodówki.

FARSZ:

  • 0,5 kg surowego mięsa mielonego z indyka,
  • 20 dkg wysokiej jakości wędzonej kiełbasy,
  • 10 dkg wysokiej jakości wędzonej szynki,
  • cebula,
  • jajko,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz.

Kiełbasę i szynkę kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy – przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem – UWAGA! Wędzonki są dosyć słone, więc nie przesadzajcie z solą. Ja dodałam jedną płaską łyżeczkę.

WYKONANIE:

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2mm. Wykładamy nim keksówkę tak, aby ciasto wystawało poza brzegi (ok. 1 cm) – można posmarować ja wcześniej masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć papierem do pieczenia albo tak jak ja, folią aluminiową. Przekładamy cały farsz i zaginamy brzegi. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim górę pieczeni. Nacinamy na górze ciasto aż do mięsa ok 4-5 razy – można jakieś fajne wzorki zrobić. Górę smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczeń wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu i pieczemy ok 1 godziny i 15 minut.

I co, idealna pieczeń prawda?

IMG_9349