Białe kiełbaski w winie. Tradycyjne danie w wykwintnej odsłonie

Białe kiełbaski w winie. Tradycyjne danie w wykwintnej odsłonie

Ze znanych i łatwo dostępnych produktów można w prosty sposób wyczarować niestandardowe dania, które zachwycają smakiem. Tak jest w przypadku białych kiełbasek, fasoli i boczku. Myślicie, że będzie nudno? O nie! To danie z powodzeniem można podać na imprezie, kolacji we dwoje i eleganckim przyjęciu. Chyba nadal mi nie wierzycie 🙂

Kiełbaski w winie przygotowujemy do lat i za każdym razem szybko znikają ze stołu. I nie dlatego, że nie ma nic więcej do jedzenia 🙂 Są po prostu fantastyczne. Białe, półsłodkie wino nadaje im nowego smaku, a całość dopełnia duża ilość tymianku i rozmarynku. Danie świetnie smakuje ze świeżo upieczonym białym chlebem.

PRZEPIS 

– 1 kg cienkich, białych kiełbasek,
– dwie puszki białej fasoli,
– 200 g boczku lub wędzonej szynki,
– 2 duże cebule,
– 5 ząbków czosnku,
– po 2 łyżeczki tymianku i rozmarynu,
– sól i pieprz,
– 500 ml białego półsłodkiego wina,
– oliwa.

  1. W brytfannie rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy kiełbaski i obsmażamy je na małym ogniu ok. 10 minut – na rumiano. Wyjmujemy je do osobnej miski.
  2. Do brytfanny dodajemy boczek pokrojony w paseczki i obsmażamy ok. 5 – 10 minut na małym ogniu. Następnie wsypujemy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek – całość smażymy ok. 2 – 3 minut.
  3. Dodajemy fasolę wraz z zalewą oraz białe wino.
  4. Całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dolewamy ok. pół szklanki wody – mieszamy.
  5. Delikatnie wkładamy do brytfanny kiełbaski i mieszamy z sosem.
  6. Danie gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
  7. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejną godzinę.

Wszystko! Smacznego!