Pyszny chleb pszenny z chrupiącą skórką

Pyszny chleb pszenny z chrupiącą skórką

Domowe pieczywo zawsze smakuje dobrze. Zwłaszcza podczas weekendu, kiedy rano nastawiasz piekarnik, a później budzi Cię zapach jak z piekarni… Tak było u nas w domu, kiedy robiłam chleb na zakwasie, który musiał leżakować przez całą noc, a rano się go piekło. Niestety, już go nie robię – czekam aż ciocia dostarczy mi zakwas. Za to od czasu do czasu piekę chleb lub bułeczki na drożdżach. W tłusty czwartek nawet pączki w piekarniku upiekłam.

Najczęściej piekę chleby ciemne, na mące razowej z dodatkiem nasion i płatków owsianych. Niestety, jestem uzależniona od mąki pszennej – uwielbiam biały chleb. I od kiedy metodą prób i błędów powstał przepis na idealny biały chleb – robię go co tydzień. Jest doskonały jedzony z masłem, dżemem, wędliną czy nawet bez niczego. Przygotowanie go zajmuje naprawdę mało czasu i założę się, że wszystkie składniki macie w domu. Dajcie znać po upieczeniu, jak smakował 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej + 4-5 łyżek + mąka do podsypania,
  • opakowanie suchych drożdży (7 g),
  • 2 czubate łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100 ml mleka + 250 ml ciepłej wody – wymieszać.

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dolewamy wodę z mlekiem i zagniatamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, dlatego ja zawsze sypię pół kilograma mąki i stopniowo dosypuję. Dużo lepiej wychodzi mi ciasto zagniatane ręcznie niż w robocie kuchennym. Nie wiem dlaczego tak jest. Albo mam taką silę w rękach, albo nie potrafię obsługiwać maszyny 🙂

Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny. Może to być kaloryfer, albo piekarnik – kiedy w pomieszczeniu jest zimno, wkładam miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 40 stopni i zostawiam lekko uchylone drzwiczki.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podsypujemy je mąką, szybko zagniatamy i formujemy bochenek lub wkładamy ciasto do keksówki. Przykrywamy znów ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Po tym czasie bochenek nacinamy nożem, posypujemy mąką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni góra-dół. Ustawiamy na dolnym lub środkowym ruszcie. Chleb pieczemy przez 45 minut. Jeśli lubicie mocno wypieczony – zostawicie go jeszcze na 5 – 10 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, ustawiamy na kratce kuchennej do ostygnięcia.

Smacznego!

 

  • Przepis zapisany i wydrukowany. Będziemy testować za tydzień :).

    • Jest fantastyczny! Tylko zawsze muszę z mąką kombinować, bo wiecznie do rąk mi się klei… 🙂